Skip to content

Sukarelawan Malaysia

LAMAN UTAMA CATATAN Menikmati Alam
Menikmati Alam
Written by Dr. Azizan Bahari   
Wednesday, 25 March 2009 04:18

Memang kejadian, keindahan, kehebatan dan misteri alam tak perlu dipersoalkan. Sebahagiannya terbentang di depan dan di sekitar kita. Yang perlu disoalkan: sejauh mana kita memberi perhatian pada kehadiran alam, pada hakikat bahawa kita sebahagian daipada alam tersebut dan, di samping itu, sentiasa menikmati alam?

Adakah dalam kesibukan harian, atau dalam kehidupan yang serba meruntun ini kita masih memberikan masa kepada alam? Sempatkah kita mengerling pada pohon-pohon, mendongak pada langit luas dan pesta awan, mendengar deru air dan angin, mengamati sahutan unggas dan kicauan burung, merasakan kesegaran udara pagi dan malam, menikmati bulan dan bintang-bintang, menghidu bau rumput kering dan harum bunga, melambai pada bukit-bukit berbalam, melapangkan seluruh diri pada ketenangan tasik atau kesaujanaan sawah? Sempatkan kita?

Atau, semua itu ”suatu yang biasa” (normal), oleh itu tiada keistimewaannya? Atau tunggu! Kita akan memberikan masa dan diri kita kepada semua itu apabila lebih agak selesa nanti?

Merasai getaran alam dan menikmatinya harus menjadi sebahagian kebiasaan diri. Kita sebahagian daripada alam — kita memerlukan alam untuk wujud. Keperluan ini tidak boleh ditangguhkan kerana ia bererti kita menangguhkan keperluan kewujudan itu sendiri (tentunya dengan kesan-akibatnya sekali). Seluruh kita – yang zahir maupun yang batin; fizikal, mental maupun spiritual – perlu dibaja, disiram, dijaga untuk segar. Seluruh jasad, fikiran, perasaan, dan hati nurani kita memerlukan santapan, pelbagai bahan tenaga dan rangsangan untuk hidup dan berkembang serta berfungsi sebaiknya. Alam menyediakan semua ini untuk dimanfaatkan.

 

Pustaka Qarya

Banner

Aktiviti

Aktiviti