Skip to content

Sukarelawan Malaysia

LAMAN UTAMA CATATAN People's Story
People's Story
Written by Dr. Azizan Bahari   
Tuesday, 01 June 2010 00:00

Semasa melawat Edinburgh, Scotland pada pertengahan 2007, saya dan keluarga terserempak dengan sebuah muzium kecil tetapi menarik – People’s Story (kisah rakyat). Ia muzium tentang kehidupan dan perjuangan kaum pekerja sejak zaman pra-industri sehingga kini..

Merenungi dan mengamati pamiran, rakaman, catatan dan segala artifak yang terkumpul di dalam muzium itu membuatkan saya begitu tertarik dan terpanggil untuk mencadangkan kepada kawan-kawan dalam gerakan kesatuan sekerja kita di Malaysia untuk berusaha mewujudkan sebuah muzium yang serupa di negara kita..

Tidak begitu sukar untuk mengadakan muzium sebegini. Kita boleh bermula secara kecil-kecilan dengan bahan-bahan – dokumen, gambar, sepanduk, pita rakaman, klip video, buku dan risalah, majalah, ukiran, catatan, dan sebagainya... Walaupun kecil dan simple, muzium mampu memberi kesedaran dan kefahaman tentang keadaan dan perkembangan kaum pekerja kepada pengunjung dari pelbagai lapisan masyarakat.

Muzium seperti People’s Story juga suatu sumber inspirasi, suatu rekod sumbangan oleh aktivis dan generasi pejuang yang banyak berjasa kepada pembangunan negara kita, selain suatu khazanah bangsa yang tak ternilaikan.

 

 

Pustaka Qarya

Banner

Aktiviti

Aktiviti